Hoe ziet een traject eruit? Wat mag je verwachten?

One size does not fit all

Tijdens een eerste kennismakingsgesprek verkennen we je hulpvraag. Op basis van dit gesprek beslissen we samen of er een traject wordt opgestart of als je beter jouw huisarts of andere hulpverleners raadpleegt.

Als we een traject opstarten, gaan we tijdens verdere gesprekken samen dieper in op je hulpvraag en stellen we jouw doel op maat. Als je er klaar voor bent, gaan we op zoek naar gepaste oplossingen die je helpen om jouw doel stapsgewijs te bereiken. Elk traject is een leerproces. Daarom bereiden we ons tijdens de gesprekken ook voor op moeilijkheden en tegenslagen. Ook nadat je je doel behaald hebt, staan we niet stil. We zoeken samen hoe je terugval kan voorkomen, zodat je na deze coaching jezelf kent en je jezelf in staat voelt om je doel te blijven behouden.

Fases coachingstraject Karen Van Steenberge
  1. INTAKE: Tijdens het eerste gesprek, het intakegesprek, bespreken we het doel of doelen die je wil bereiken. Samen gaan we dieper in op je huidige levensstijl. Ten slotte bespreken we kort je motivatie, zodat ik een beeld heb hoe ik je verder kan helpen motiveren en ontdekken wat jouw noden zijn.
  2. VOORBEREIDEN: Vervolgens gaan we verder in op je huidige levensstijl en bekijken we hoe we je motivatie kunnen verhogen om je doel te behalen. Wanneer je er klaar voor bent, zorgen we dat je voldoende voorbereid bent om je gedragsverandering (je doel) uit te proberen.
  3. ACTIE: Tijdens deze periode probeer je het nieuwe gedrag uit. Tijdens deze periode zijn de gesprekken terugkommomenten om te bespreken wat goed gaat en waar je nog nood aan hebt om vol te houden. Bij de ene persoon gaat dit vlotter dan bij de ander. Het aantal momenten hangt af van jouw noden. Het is geweldig als je bij de start van je nieuw gezond gedrag direct kan volhouden, maar dit is vaak zeer lastig. Deze terugkommomenten helpen je opnieuw de draad op te nemen en te bekijken wat je uit deze terugval kan leren om het de volgende keer niet meer tegen te komen. Deze gesprekken kunnen ook via Skype plaatsvinden.
  4. EVALUATIE: Als het lukt om je doel 6 maanden vol te houden, is je doel geïntegreerd in je levensstijl. Tijdens deze laatste sessie evalueren we de voorbije periode. Daarbij bekijken we hoe je sterker te maken wanneer het weer even moeilijker gaat (bv wanneer je een tegenslag tegenkomt in het leven dat je weer naar je vroegere gedrag doet grijpen of je leven een nieuwe wending krijgt). We bekijken welke factoren je het lastig maken en leren de signalen herkennen. Zo kan je zelfstandig je toekomst gezond tegemoet!

Deze werking is dynamisch. Dit wil zeggen dat het afhankelijk is van jouw doelen, noden en motivatie hoeveel gesprekken er plaatsvinden. Hierboven is de basisstructuur waarmee ik werk, de invulling is geheel persoonlijk op jouw maat. One size does not fit all.